DUHOVNICI
- Toate articolele 175
- Părintele Teofil Părăian 17
- Părintele Arsenie Boca 15
- Părintele Benedict Ghiuș 7
- Părintele Rafail Noica 6
- Părintele Ioan Iovan 4
- Părintele Iustin Pârvu 5
- Părintele Petroniu Tănase 3
- Părintele Arsenie Papacioc 1
- Părintele Ștefan Nuțescu 0
- Părintele Mina Dobzeu 5
- Părintele Adrian Făgețeanu 0
- Părinții de la Colciu 2
- Părintele Nicolae Steinhardt 10
- Părintele Sofian Boghiu 0
- Părintele Paisie Olaru 3
- Părintele Dometie Manolache 7
- Părintele Paulin Lecca 3
- Părintele Serafim Popescu 3
Părintele Paisie Olaru
Schitul Sihla, Mănăstirea Sihăstria - Neamț
„Să nu faci tot ce poți,
să nu crezi tot ce auzi
și să nu spui tot ce știi!”
Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca - Botosani, intr-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la parinti. Tatal sau, Ioan, era padurar, iar mama sa, Ecaterina, casnica. Din botez a primit numele de Petru.
In anul 1921a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, luand la calugarie numele de Paisie. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru putin timp egumen la schitul de metanie.
In toamna aceluiasi an se retrage la Manastirea Sihastria, devenind duhovnic al intregii obsti, pana la sfarsitul vietii sale. Intre anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar in ultimii cinci ani a locuit in chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, pana s-a mutat la Domnul, in noaptea de 18 octombrie 1990.
Parintele Paisie a ramas in sufletul multora, iar dupa moartea sa o recuperare a memoriei sale a fost facuta de grupul Teognost (Cluj-Napoca), care a reunit fotografii, obiecte, documente si scrisori de-ale parintelui intr-o expozitie itineranta "De dragul Părintelui Paisie", vernisată initial la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Ciucea (judetul Cluj) între 1 si 15 mai 2000.
Desi Părintele Paisie nu a fost un om al cuvântului scris, după el au rămas o serie de ziceri, relatări, cuvinte, scrisori, care au fost publicate în mai multe volume se sine stătătoare sau în reviste.
TEXTE ALE PARINTELUI PAISIE:
- Părintele Paisie Duhovnicul - volum de ziceri, apoftegme si relatări, editat de Părintele Ioanichie Bălan si apărut la Editura Trinitas (Colectia "Credintă si cultură" nr.1), în 1993
- Părintele Paisie de la Sihla (fragmente) - volum apărut la Editura Bizantină (Bucuresti); editia a II-a, cu un Cuvânt introductiv de Arhiepiscopul Andrei al Alba-Iuliei !
- Viata îmbunătătită a unor monahi necunoscuti nouă - publicat în revista Scara (treapta a 4-a)
DEFERITE TEXTE DESPRE PARINTELE PAISIE:
- Îmi aduc cu drag aminte de minunatul meu Părinte Paisie! - Maica Gorgonia de la Agapia (publicat în revista de spiritualitate monahală "Epifania")
- Uneori, ti-e tare dor... - Arhiepiscopul Andrei al Alba-Iuliei
- Fotografii cu Parintele Paisie Olaru
- Miresma Ortodoxiei - interviu cu Horia-Roman Patapievici in "Alfa si Omega"
Uneori, ți-e tare dor…
Rând pe rând, dispar dintre noi fiinte deosebite, cu care te-ai obisnuit si care dădeau un sens harababurii dimprejur. Câtă vreme trăiau nici nu realizai ce rol imens aveau. Abia după ce pleacă simti că esti tot mai singur si că-i tot mai pustiu, desi te înconjoară mii de oameni...
Îmi aduc cu drag aminte de minunatul meu Părinte Paisie!
Asa spunea cu glas duios tuturor: “Am copii de toată mâna!”. Iubea Părintele cu inima de mamă pe toti si pe toate, asa cum ne-a modelat Marele Olar – Dumnezeu. Nu întâmplător si numele de familie – Olaru – îl purta Părintele pe bună dreptate. Vestit si iscusit “olar” de vase...
Monahi pe care i-am cunoscut
Părintele Ghenadie era de loc din satul Flămânzi, judetul Botosani. El a venit la mănăstire fiind în vârstă, bătrân peste 70 de ani, dar nu a fost căsătorit, că din copilărie a fost pe la oi. Dar a venit la mănăstire printr-o împrejurare cam asa. Îmi aduc aminte că în primăvara anului 1932...